czwartek, 6 października 2011

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • marmolada, konfitura

Drożdże rozkruszyć i zalać małą ilością ciepłego mleka (nie gorącego). 

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, dodać jajka, wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto, dodać masło. W zależności od gęstości ciasta dodać jeszcze trochę mleka lub nie. Ciasto nie może być zbyt twarde, im rzadsze tym lepsze, choć należy pamiętać, że trzeba je uformować. :)

Zostawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką, do wyrośnięcia. Po tym czasie przerabiamy go jeszcze raz, dzielimy na małe porcje. Każdy kawałek rozpłaszczamy, nadziewamy marmoladą lub konfiturą i formujemy zgrabne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką, pozastawiamy do wyrośnięcia.

Gdy bułeczki urosną, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy sezamem, płatkami migdałowymi czy makiem. Oczywiście można piec bez posypki. Czas pieczenia - około 20 minut, a mówiąc prościej, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru. 

Brak komentarzy: