środa, 28 grudnia 2011

Tarta z pieczarkami

Dzisiaj propozycja na sylwestrowy wieczór w mniejszym, bardziej kameralnym gronie. Ciepła i pachnąca tarta może stanowić nawet główne danie, zwłaszcza jeśli podamy ją z lampką czerwonego wina. 

Składniki na ciasto:
  • 220 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 120 g masła 
  • 1 jajko 


Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 9 łyżek śmietany
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz


Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy jajko i sól, zagniatamy. Wysmarowaną formę na tarte wykładamy ciastem, łącznie z brzegami. Można ciasto rozwałkować, ale preferuję wylepianie palcami. Jeśli zależy nam na równym brzegu, można odłożyć 1/5 ciasta, a resztą wylepić tylko dno formy. Z pozostałej części ciasta kulamy cienki rulon i nim (spłaszczając go) wylepiamy sam brzeg. 
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

W tym czasie, kiedy schładzane jest ciasto, przygotowujemy nadzienie do tarty.
Oczyszczone pieczarki podsmażamy na patelni razem z poszatkowaną cebulą.

W miseczce przygotowujemy sos. Trzy jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę i ponownie dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, utarty ser i poszatkowaną natkę pietruszki, ponownie mieszamy.

Kiedy ciasto zostało już schłodzone podpiekamy je około 15 minut, w temperaturze 180 - 190 stopni. Następnie wyjmujemy je z pieca, układamy pieczarki i całość zalewamy sosem jajeczno - serowym. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż lekkiego zrumienienia. 



5 komentarzy:

Hania-Kasia pisze...

Prezentuje się apetycznie. Z kurkami też byłaby świetna.

Deni pisze...

Dzięki, a z kurkami zapewne jeszcze smaczniejsza. :)

vanilla pisze...

uwielbiam takie jajeczne tarty, a z kurkami robiłam i przepadlam... to moje ulubione grzyby. pozdrawiam

Maria pisze...

Mega fajny pomysł ze zdjęciem podzielonym na 4 etapy produkcji:-)

Anonimowy pisze...

zrobiłam tą tartę i wyszła super !!!!! dzięki za przepis