piątek, 6 stycznia 2012

Tarta z brzoskwiniami


Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • łyżka kakao
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru białego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie ciasta - mąkę, masło pokrojone na kawałeczki, cukier trzcinowy, kakao, żółtka, szczyptę soli - wyrobić na jednolite ciasto i włożyć do lodówki.

Obrać gruszki i pokroić na małe kawałki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, tak aby powstały małe brzegi. Można tez wylepić ciasto palcami.
Posypać ciasto łyżką tartej bułki, nałożyć pokrojone brzoskwinie. Ponownie posypać łyżką bułki.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Pod koniec pieczenia ciasta z brzoskwiniami ubić pianę z białek i cukru. Kiedy jest już sztywna, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć pianę, piec ponownie około 15 minut. 


Brak komentarzy: