sobota, 10 marca 2012

Pieczarki faszerowane


Osobom, które starają się liczyć kalorie (ja ostatnio liczę), polecam dzisiaj faszerowane pieczarki, przygotowane bez tłuszczu. 

Składniki:
  • 8 dużych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 plaster żółtego sera
  • sól, czarny pieprz

Pieczarki oczyścić i opłukać. Małym nożykiem wyciąć trzonki i pokroić je w kostkę. Na  patelni poddusić poszatkowaną cebulą razem z trzonkami, nie dodając tłuszczu. Na teflonowej patelni można z powodzeniem dusić produkty, wlewając do niej odrobinę wody.

W miseczce roztrzepać jajko, dodać otręby i trzonki z cebulą. Doprawić masę solą i pieprzem, napełnić nią pieczarki poukładane w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia nie należy dawać tłuszczu, a jedynie troszkę wody. Pieczarki w trakcie pieczenia i tak wytworzą dużo sosu, na pewno nie grozi przypalenie dna naczynia. Na wierzchu każdej pieczarki położyć 1/8 plasterka żółtego sera. 

Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia sera. 

Osiem dużych pieczarek to około 500 gram, po obliczeniu wartości energetycznej na jedną porcję (4 pieczarki) otrzymujemy 230 kcal. Aby danie było pełniejsze w składniki odżywcze polecam dowolną jarzynkę, sałatkę itp.

Brak komentarzy: