niedziela, 11 marca 2012

Sałatka z cieciorką


Cieciorka, jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka, powoli wraca znowu do łask, coraz częściej trafia na nasze stoły. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, kuskusu, dań warzywnych, można z niej robić tak zwany hummus, mający swoje kulinarne korzenie w Libanie.  
Cieciorka (ciecierzyca) jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, gdzie robi się z niej mąkę oraz całe mnóstwo różnych potraw. W Polsce bez problemu można ją kupić, nawet w bardzo wygodnej formie, w puszkach. Wystarczy odsączyć z zalewy i już jest gotowa do spożycia.

Składniki:
  • 260 g pomidorów
  • 1 puszka cieciorki
  • 100 g zielonego ogórka
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki Light 
  • bazylia, sól

Czerwoną cebulę obrać i drobniutko poszatkować, przełożyć do miski. Dodać dobrze odsączoną cieciorkę. Pomidory, ogórka i paprykę pokroić na kawałki, dodać do cieciorki. Skropić całość sokiem z cytryny, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurt naturalny, bazylię i sól do smaku. 



Z podanych składników otrzymujemy sałatkę, której wartość energetyczna  (100g) wynosi około 45 kcal. 

Sama cieciorka (z puszki) ma w 100 gramach: 
  • wartość energetyczna 87kcal
  • białko 4,90g
  • węglowodany 10,70g
  • tłuszcz 2,70g. 


Brak komentarzy: